Kulden jog vikingerne fra Grønland

Det har hidtil været en gåde, hvorfor vikingerne forlod Grønland efter næsten 500 års bosættelse. Nye geologiske undersøgelser viser, at det kan have været klimaændringer med mere kulde og is, der fik bosættelserne til at ophøre.

16.06.2014 | Christina Troelsen

Koldere klima og en stigende mængde havis er muligvis årsagen til, at vikingerne forsvandt fra Grønland. (Foto: COLOURBOX)

Omkring det første årtusindeskifte var der vikinger, der bosatte sig i Syd- og Vestgrønland. De levede blandt andet af hvalfangst, og eksport af stødtænder fra narhvaler var en vigtig indtægtskilde i handlen med Europa.

Men da Hans Egede rejste til Grønland i 1721 for at gøre de tidligere vikinger kristne, viste det sig, at de for længst var forsvundet fra området. Der har siden været mange diskussioner om, hvorfor vikingerne forsvandt, men nye geologiske undersøgelser med deltagelse af en forsker fra Aarhus Universitet peger på, at det meget vel kan have været kulden, der gjorde forholdene vanskellige for dem og fik dem til at forlade bosættelserne.

”Ved at undersøge og kulstofdatere borekerne med aflejringer i de områder har vi kunnet konstatere, at omkring år 1200-1450 blev der gradvist dannet mere is på havet og det blev mere blæsende. Det peger på, at den stigende mængde havis efterhånden har gjort handlen med Europa umulig for vikingerne, og at de derfor har måttet opgive bosættelserne i Grønland. Det påvirkede først Vestrønland, og først senere blev havisen omkring Sydgrønland også meget alvorlig. Dette kan forklare, hvorfor Nordboerne først forsvandt fra Vestgrønland og først omkring 100 år senere fra Sydgrønland ”, siger Marit-Solveig Seidenkrantz, professor ved Institut for Geoscience, Aarhus Universitet, og medforfatter på en nyligt publiceret artikel i det videnskabelige tidskrift Journal of the North Atlantic.

Undersøgelserne er udført i samarbejde med forskere fra GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland), hvor seniorforsker Antoon Kuijpers er førsteforfatter på artiklen.

Se også artikel på videnskab.dk

Yderligere oplysninger:

Professor Marit-Solveig Seidenkrantz