TÅGEKAMMERET fylder 60!

Landets vel nok ældste fest- og foredragsforening kan dette efterår fejre 60 års jubilæum på Aarhus Universitet. TÅGEKAMMERET er drevet af frivillige kræfter bestående af studerende, og i de mange år har man skabt en unik ramme omkring studielivet på det, der i dag kaldes Science and Technology. På den måde er der bidraget med ikke ubetydeligt indhold i det studiemiljø, der hersker på fakultetet i dag.

06.10.2016 | Rasmus Rørbæk Christensen

Allerede i 1960'erne samledes datidens studerende sig til de sociale arrangementer, TÅGEKAMMERET afholdte. Billedet her er et af de mange, som foreningen har samlet gennem de snart 60 år, man har eksisteret for fest. og foredragsforening. (Foto: TÅGEKAMMERET)

Gennem tiden har TÅGEKAMMERET bidraget til det sociale liv på universitetet. Her er vi med ved spisebordet i begyndelsen af 1960'erne. (Foto. TÅGEKAMMERET.)

“Den 11. oktober 1956 var der en gruppe fremsynede unge mennesker fra det natur- videnskabelige fakultet ved Aarhus Universitet, der besluttede, at stedet manglede en foredrags- og festforening. De dannede derfor en sådan(..)”

Sådan indleder TÅGEKAMMERET, landets vel nok ældste fest- og foredrags studenterforening, præsentationen af sig selv. Så er tonen ligesom lagt. Den gruppe fremsynede unge er siden blevet lidt grånede i toppen må man formode, og nye mennesker er trådt til i foreningens gøren og laden på fakultetet, der i dag kaldes for Science and Technology. Generation efter generation har siden hin dag i ’56 kunnet møde den navnkundige forening på fakultetet.

Det er der ganske mange, der har gjort gennem årene. I dag har TÅGEKAMMERET en plads i mange studerendes liv og foreningen tæller lige knap 800 medlemmer, der alle kan fejre 60 års jubilæum d. 11. oktober i år under passende furore og virak. I dagene omkring jubilæet vil man kunne møde og opleve den navnkundige forening ved en række arrangementer.

Mere om det til sidst i nærværende skrivelse.

Brændende ølsjæle med fokus på det hele studieliv
TÅGEKAMMERET blev grundlagt med det primære fokus at holde foredrag om dette og hint for de studerende, men foreningens raison d’etre har siden slået et par folder og udviklet sig til at blive en fest- og foredragsforening for matematik, matematikøkonomi, datalogi, IT, fysik, og nanoscience ved Aarhus Universitet. I dag er foreningen kendt vidt og bredt på campus og i Aarhus for blandt-rigtig-meget-andet sine Santa Lucia optog og for at afholde konkurrencen ’Verdens Kedeligste Foredrag’ hvert år.

Ud over hovedformålet har foreningen et lokale på Institut for Matematik, hvor dørene er åbne på hverdage og som fungerer som et socialt samlingspunkt for studerende; et fristed hvor de studerende kan spise frokost, slappe af mellem forelæsninger og nyde en flydende hjertestyrkning.

”Det er vigtigt at dyrke den menneskelige side af det at være studerende. Det har vi påtaget os æren af at varetage en ikke ubetydelig del af her på Science and Technology. Vi bidrager til det sociale aspekt af studielivet, og skaber mulighederne for at danne personlige netværk på tværs af institutter og fagligheder gennem en række arrangementer. Vi anser det for at være essentielt for at have et fyldestgørende studieliv, og vores oplevelse er da også, at de studerende holder forbindelsen med foreningen og hinanden efter endt studietid. Nogle er sågar blevet gift af det,” siger tidligere formand for TÅGEKAMMERET, Steffen Videbæk Fredsgaard.

I rummet, som foreningen kalder Kammeret, kan gæster ud over fred og hyggeligt samvær også fornemme historiens vingesus, og få en fornemmelse for nogle de særlige omdrejningspunker for foreningen; dens traditioner (af hvilke der er mange), særegne regler (af hvilke der er flere), og foreningens hjerteblod (der er øl).

For fluidum må der til, synes at være en fremherskende tilgang til foreningens livssyn. Ikke mindst da flere af de mange regler rummer en bod på indtil flere øl, for den der måtte formaste sig til at bryde slige. Dette har dog sin forklaring, fastslås det på foreningens hjemmeside:

”Nogle folk mener, at TÅGEKAMMERET er et vildt forvirrende sted med en masse underlige regler, der bare opretholdes for at få andre til at betale vores øl. Det er kun delvist rigtigt, idet mange af reglerne jo er til for at beskytte folk og inventar.”

TÅGEKAMMERET inviterer
Som nævnt er der planlagt en række aktiviteter, der vil markere jubilæet i den kommende tid. På hjemmesiden for TÅGEKAMMERET kan man danne sig det fulde overblik.

Her kan dog nævnes, at der er reception på selve dagen i Vandrehallen på Institut for Matematik fra klokken 14:00. Samme aften er der jubilæumsforedrag i Auditorium E med rektor Brian Bech Nielsen, der vil indlede jubilæumsforedraget med at fortælle om TÅGEKAMMERETs betydning for studentermiljøet gennem tiden på fakultetet, hvorefter komikeren Huxi Bach vil overtage scenen i en times tid til generel moro for de fremmødte.

Der er gratis adgang til foredraget, der foregår under princippet ’først til mølle’ og med tilmelding på denne side.

Endelig er der Jubilæumsrevy, hvor offentligheden også kan få en ganske unik indsigt i, den ganske særlige humor landets vel nok ældste fest- og foredragsforening har opbygget gennem 60 års ihærdigt arbejde. Billetbestilling foregår på denne side.

Kontakt:
Steffen Videbæk Fredsgaard,
Tidligere Formand for TÅGEKAMMERET,
Mobil: 2860 9143

Eller til TÅGEKAMMERET,
email: best@TAAGEKAMMERET.dk

Faktaboks:
Et udpluk af de vigtigste regler for TÅGEKAMMERET:
- Foreningens navn skrives TÅGEKAMMERET - altså med lutter versaler og udelt.
- Øl og sodavand må ikke åbnes med noget, der er beregnet til at åbne med - f.eks. en oplukker eller et dørhåndtag.
- Det er tilladt at kaste med kapsler, men rammer man en person, skylder man vedkommende en øl eller sodavand.
- Knipsning af kapsler er forbudt, da det går for stærkt.
- Om torsdagen må øl og sodavand ikke drikkes, før de er hørt.
- Man må ikke skrive summationstegn på Kammeret.

Science and Technology, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere