Tilmeld dig nyhedsbrevet RØMER her, og modtag populærvidenskabelige nyheder fra Aarhus Universitet Science and Technology i mailbakken.

Perfekt overførsel i kvanteland

Tag verdens mest effektive motor; uden en drivaksel vil den ikke give fremdrift. Gennem videnskabshistorien har der været et konstant følgeskab mellem det, man kan kalde software og hardware, der har gjort nye ting mulige for os.

Det er lykkedes danske forskere at finde frem til, hvordan den første kvante-spin-transistor i verden kan skabes. Opdagelsen kan vise sig at blive et vigtigt skridt mod at kunne bygge en kvantecomputer.

En fod ad gangen

Fascinerende måner

De varierer meget i størrelser og fremtoning. Der findes dem, der er større end planeten Merkur, og der er dem, der har deres egen atmosfære. Og så er der dem, der skaber sensationelle nyheder over hele verden.

Der er mange spændende måner i vores solsystem. Store, små, frosne og forvredne skabninger, der inspirerer til alt fra smukke digte til reelle overvejelser omkring, hvorvidt der findes andet og mere derude.

I denne video viser astrofysikeren Mads Fredslund Andersen nogle af de mest interessante frem.

Se med her

 

(Foto: NASA)

Danske forskere bag nye billeder af kræft

Ved at kombinere to forskellige scanningsteknologier er det lykkedes forskere at skabe helt nye, detaljerede billeder af kræftknuder hos mus.

De nye billeder giver mulighed for at følge, hvordan et sporstof vandrer ud gennem kræftknudernes blodkar og ind i det omkringliggende væv til kræftcellerne. Forskerne er særligt interesserede i at kortlægge blodkarrenes størrelse og forgrening og også forstå, hvad der foregår mellem blodkarrene over tid.

Læs mere herSiden sidst

Dine gener er mine gener

I det komplette genetiske materiale for en person, findes spor af historien. På baggrund af de nyeste bioteknologiske metoder, statistiske analyser, historiske dokumenter og personlige historier, får man en anden type svar på, hvor vi kommer fra. Metoden kaldes 'genetisk arkæologi'.

Et historisk genstudie af danske gymnasieelever har netop påvist en bemærkelsesværdig homogenitet i vores gener.

Sagt populært, så ligner du sikkert din nabo mere, end du tror, for danskernes genetiske sammensætning ligner hinanden uafhængigt af hvor i landet, man kommer fra.

Digitalt Danmarkskort over luftforureningen

Med et nyt Danmarkskort over nogle af de mest skadelige stoffer i luften kan alle nu se, hvordan luftkvaliteten er, der hvor de bor – eller hvor de arbejder. Ved at zoome ind på kortet kan man nu helt ned på adresseniveau se, hvordan den beregnede, gennemsnitlige luftforurening af de mest sundhedsskadelige stoffer ser ud på arbejdspladsen, ved bopælen eller ved sommerhuset.

Projektet ”Luften på din vej” er tilgængeligt for alle.

100 nye svampearter opdaget i Danmark

Siden 2014 har forskere fra Aarhus- og Københavns universitet udforsket 130 lokaliteter fordelt rundt omkring i Danmarks natur sammen med de naturhistoriske museer. Man har undersøgt livsbetingelserne og har observeret og artsbestemt alt, hvad der voksede, kravlede og fløj omkring. Det er sket i forskningsprojektet Biowide.

Det har nu blandt andet resulteret i, at man har fundet et ganske sensationelt antal nye svampearter i den danske natur.

Naturen i Arktis spredes med havisen

På nogle af de mest afsidesliggende arktiske øer i det nordatlantiske område er variationen i naturen større end længere sydpå. Der er intet andet, der forbinder de isolerede øer end drivende havis, så den oplagte forklaring er, at isen fungerer som transportmiddel for plante- og dyrearter.

Det giver anledning til at stille spørgsmålet: Hvad sker der så, når isen smelter?Om RØMER:

RØMER er Aarhus Universitets populærvidenskabelige nyhedsbrev, der indeholder nyheder om forskning, undervisning og rådgivning inden for de natur- og tekniske videnskaber.

RØMER udgives af AU Kommunikation, Science and Technology og henvender sig til alle, der har interesse for, hvordan verden omkring os hænger sammen.

RØMER udsendes elektronisk cirka seks gange om året.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Kontakt til redaktionen:

Redaktør Rasmus Rørbæk (DJ): rrorbek@au.dk

Redaktør Peter F. Gammelby (DJ): gammelby@science.au.dk

Topbanner denne måned: Colourbox/Ulla Vibeke Hjuler