Du er her: AU » Om AU » Science and Technology » RØMER

Tilmeld dig nyhedsbrevet RØMER her, og modtag populærvidenskabelige nyheder fra Aarhus Universitet Science and Technology i mailbakken.

Fødekæden har en hovedrolle i Arktis

Artsrigdommen blandt de arktiske planteædere styres kun delvist af temperatur og klima. Samspillet med planter og rovdyr er vigtigere, påviser et internationalt forskerhold.

Det er ny viden, som kan bruges til mere præcise forudsigelser af, hvordan den globale opvarmning påvirker økosystemer.

Læs historien her.

På sporet af sorte hullers 'indre værdier'

Hvis man kan udtale ordet ’singularitet’, så er man nogenlunde lige så klar i mælet om sorte hullers indre, som selv de dygtigste astrofysikere i verden. For det er ganske enkelt ikke kendt, hvad kernen i et sort hul består af. Til gengæld bliver det mere og mere tydeligt, at sorte huller har centrale roller i blandt andet galaksernes liv.

Men hvordan finder man ud af noget om et legeme, som vi slet ikke forstår, og som ikke overholder fysikkens love?

Få et bud her.

Molekylær makeover for fyrretræ

Forskergruppen kunne næsten ikke få armene ned, da de opdagede, hvad det var for et molekyle, de netop havde skabt.

De var de første, der var lykkedes med at fremstille det bioaktive stof strongylophorine-2. STR-2, som stoffet også kaldes, hæmmer bestemte signaler i celler, der er udsat for iltfattige omgivelser, og kan dermed muligvis bruges til at bremse spredningen af kræftceller. Hidtil har produktionen ellers været forbeholdt svampe af Strongylophora-slægten.

Fundet tog lidt fyr - og lidt held.

Søkøernes fredags-slik

Søkøerne i Randers Regnskov er vilde med vandhyacinter fra Væksthusene i Aarhus. Derfor kommer Randers Regnskov forbi to gange om ugen for at hente 'fredagsslik' til de lækkersultne søkøer.

Det betyder, at gartneren i Væksthusene trækker i waders et par gange om ugen, og 'høster' guf til Bertus og Gaffa, som søkøerne i Randers hedder. I en lille video kan man se de vandlevende pattedyr få lidt snolder og få mere at vide om, hvordan det hele er kommet i stand.

For en ti'er blandet?


Det' sommer!

I anledning af sommerferietiden har vi samlet en ganske lille buket med sommerhistorier fra arkiverne.

Solcreme kan selv give hudkræft

Nogle typer solcreme kan øge risikoen for modermærkekræft, hvis man ikke passer på. Under alle omstændigheder beskytter man sig bedst mod solens skadelige stråler ved helt at undgå dem, lyder rådet fra to eksperter. (Denne artikel bragte vi i sommeren 2013, og den er mindst lige så aktuel i dag, fastslår de to eksperter).

Skyer kan veje flere tusinde tons

Den danske sommer er over os – og med Thøger Larsens ord fra 1923 i tankerne, så elsker vi den danske sommer, skønt den så ofte har sveget os med skyer og kolde farver. Hvad man måske ikke tænker over en sommerdag, er at en gennemsnitlig cumulus sky kan veje adskille tusinde tons, mens den hænger over hovedet på os. Få forklaringen her.

Der er mindre modvind om sommeren

Det er ganske vist. Når man er ude at nyde sommeren på cykeltur, så er vinden ikke så hård, som den er om vinteren. Jan Heinemeier - Emeritus fra Institut for Fysik og Astronomi - er selv en ivrig motionscyklist, og forklarer her hvorfor det kan virke lidt lettere at træde stålhesten fremad i varmen


Siden sidst

Jorden er en større ’tidsmaskine’, end vi troede

Som en slags bag-på-en-konvolut-udregning har danske forskere lige påvist, at Jordens indre i teorien er flere år yngre end overfladen er. Det retter på samme tid op på en fejltagelse og giver stof til eftertanke, som blandt andet kan bruges til undervisning.

Test: Er du i virkeligheden datalog?

Tusindvis af unge søger i de kommende uger ind på en videregående uddannelse. Institut for Datalogi på Aarhus Universitet står bag ny onlinetest, hvor unge it-spirer kan teste, om de tænker som en datalog, inden de søger ind på studiet - og så må man selvfølgelig også gerne prøve den for sjov

Langsomme orme reagerer hurtigt på klimaændring

Evolution kan gå hurtigt, når det skal være - i hvert fald for visse små organismer. Forskere har udsat et stykke dansk natur for kunstige klimaforandringer og opdaget, at blot en halv grads varmere jord fik en lille orms arveegenskaber til at ændre sig overraskende hurtigt.Om RØMER:

RØMER er Aarhus Universitets populærvidenskabelige nyhedsbrev, der indeholder nyheder om forskning, undervisning og rådgivning inden for de natur- og tekniske videnskaber.

RØMER udgives af AU Kommunikation, Science and Technology og henvender sig til alle, der har interesse for, hvordan verden omkring os hænger sammen.

RØMER udsendes elektronisk cirka seks gange om året.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Kontakt til redaktionen:

Redaktør Rasmus Rørbæk (DJ): rrorbek@au.dk

Redaktør Peter F. Gammelby (DJ): gammelby@science.au.dk

Topbanner denne måned: Colourbox/Ulla Vibeke Hjuler