Du er her: AU » Om AU » Science and Technology » RØMER

Tilmeld dig nyhedsbrevet RØMER her, og modtag populærvidenskabelige nyheder fra Aarhus Universitet Science and Technology i mailbakken. Otte gange om året.

Dagsommerfugle i stærk tilbagegang

Danmarks dagsommerfugle har siden midten af det 20. århundrede gennemgået en accelererende negativ udvikling.

Inden for blot 50 år er hele 12 arter af dagsommerfugle – svarende til omkring 10 % af det samlede antal danske dagsommerfuglearter – forsvundet fra den danske natur.

Tilbagegangen for sommerfuglene viser umiddelbart ingen tegn på at standse.

Højteknologisk afføring skal afsløre maveproblemer

En flok ingeniørstuderende samarbejder med kinesiske forskere om at udvikle et intelligent kunstigt fækalie, der kan afsløre, hvad der er galt i tarmene hos mennesker, der kommer for sjældent eller for ofte eller for sent på toilet.

Projekt Fecobionics går ud på at forsyne en stikpille med sensorer, gyroskoper, computer og wifi og ”klæde den ud”, så tarmsystemet opfatter den som naturlig. Den ny målemetode skal gøre livet lettere for mennesker med afføringsproblemer.

Læs med her

En superstjerne med 'hudsygdomme'

De seneste år har videnskaben brugt rumsonden Kepler til at vende blikket ud mod nogle af de fjernere stjerner. Bag skønheden derude gemmer der sig endnu ganske overraskende nye og forunderlige opdagelser. Ud over at søge efter nye planetsystemer ude i kosmos, så arbejder astrofysikere verden over også på at skabe bedre forståelse for de mange forskellige stjernetyper, der findes derude.

Det er ganske sjældent, at astrofysikere finder frem til nye egenskaber i de ufattelige stjerne-kræfter, men det ser ud til at være lykkedes for en ung forsker.


Siden sidst

Fire hunulve dokumenteret i Danmark

I foråret 2015 blev de første hunulve i Danmark dokumenteret. Nu har yderligere DNA-undersøgelser påvist, at der har været mindst fire forskellige hunulve på spil. De fire hunulve er fundet i områderne Thy, Midtjylland og Sydjylland.

Forskere finder salt grundvand under Antarktis

McMurdo Dry Valleys er et isfrit, tørt og koldt ørkenområde på Antarktis, hvor kun ekstremt hårdført mikroskopisk plante- og dyreliv kan overleve. Ved hjælp af den danske SkyTEM-teknologi har et internationalt forskerhold fundet saltvandsmagasiner under gletsjere, søer og inde i permanent frosne jordlag på Antarktis, hvor mikrobielt liv eksisterer på kanten af det mulige.

Studerende hiver dansk sejr hjem fra EM i indeklima

Stine Pedersen løb med sejren ved dette års europæiske universitets-konkurrence i indeklimateknologi. Hun har bygget en lille maskine, der for første gang registrerer indeklimaforhold samtidig med, at den får feedback fra mennesker i rummet.

Planeters kredsløb afhænger af deres størrelse

Små planeter kredser i cirkelbaner - store planeter i aflange baner. To astrofysikere fra Stellar Astrophysics Centre har nærstuderet 74 mindre exoplaneter via data fra Kepler-satellitten for at forsøge at forstå planternes vej gennem deres solsystem. Den ny og overraskende viden, kan vise sig at være meget vigtig også i eftersøgningen efter liv på andre planeter.Om RØMER:

RØMER er Aarhus Universitets populærvidenskabelige nyhedsbrev, der indeholder nyheder om forskning, undervisning og rådgivning inden for de natur- og tekniske videnskaber.

RØMER udgives af AU Kommunikation, Science and Technology og henvender sig til alle, der har interesse for, hvordan verden omkring os hænger sammen.

RØMER udsendes elektronisk otte gange om året.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Kontakt til redaktionen:

Redaktør Rasmus Rørbæk (DJ): rrorbek@au.dk

Redaktør Peter F. Gammelby (DJ): gammelby@science.au.dk

Ansvarshavende redaktør:

Kommunikationschef Elin Møller, AU Kommunikation, ST

Topbanner denne måned: Colourbox/Ulla Vibeke Hjuler

Henvendelse om denne sides indhold: 
Revideret 26.08.2015

Her finder du Science and Technology

KONTAKTINFORMATION

Science and Technology
Aarhus Universitet
Bygning 1431
Nordre Ringgade 1
8000 Aarhus C
E-mail: scitech@au.dk
Tlf. 8715 0000
Fax: 8715 2068

NUMRE

CVR-nr: 31119103
P-nr: 1009828059
EAN-numre: www.au.dk/eannumre