Du er her: AU » Om AU » Science and Technology » RØMER

Tilmeld dig nyhedsbrevet RØMER her, og modtag populærvidenskabelige nyheder fra Aarhus Universitet Science and Technology i mailbakken. Otte gange om året.

Kontaktlinse skal stoppe grøn stær

Forskere fra Aarhus Universitet har i flere år arbejdet intensivt med at designe nye typer af nanocomputere med superhukommelse og ultralavt strømforbrug, og de er nu for første gang klar til at tage teknologien i brug til målinger i øjet.

Så hvis elektronik skal være lige i øjet, skal det være småt. Og det er lige præcis, hvad forskere på Aarhus Universitet har opnået med nye typer af nanocomputere, som kan indlejres i kontaktlinser. Her kan de via en lille sensor døgnovervåge trykket i øjet og frigive præcise doser af medicin til patienter med grøn stær.

Se selv

Den havde Einstein ikke set komme...

Verden over forskes der i nye materialer og teknikker, der kan rykke informationsteknologien videre til fremtidens stigende behov. ’Større, mere og bedre’ er nøgleordene på vejen frem, som hver dag skubber på i et globalt forsknings-kapløb om at finde bud på de rigtige løsninger.

Det er lykkedes en forskergruppe at få atomer til at makke ret i en ellers hidtil utilgængelig kvantetilstand ved at opfylde det såkaldte EPR kriterium med atomer.

Det er et resultat, som selve Einstein ellers havde forsvoret.

Model kan trænes til at gætte din højde

Resultatet af The Human Genome Project blev for 16 år siden præsenteret med høje fanfarer og spådomme om store medicinske fremskridt. Et af de største videnskabelige fremskridt i den forbindelse er opdagelsen af, at vore arveanlæg er langt mere komplicerede, end man troede.

AU-forskere har nu udviklet en sandsynlighedsmodel, som har vist sig at kunne 'trænes' i at regne ud, hvad de forskellige genetiske varianter betyder for vores udseende og sygdomme.

Læs mere her

Strålende skønhed og elektro-chok

Om man var inspireret af science fiction-film som Metropolis eller Frankenstein, eller om det var en stålsat tro på elektricitetens glæder, der skabte en sundhedstrend i de små hjem i 1930'erne, skal være usagt.

Men i 30'erne dukkede der såkaldte Tesla-apparater op, som lovede strålende skønhed og behandlinger af alskens dårligdomme. I Steno Museets samling i Aarhus er der op mod 30 forskellige apparater, og nu efterlyser museet historier om brugen af dem.

Kom i stødet her


Siden sidst

Spark stjernerne igang!

På sin vis handler denne artikel om, hvordan man kan ’trække universet’ ned på Jorden, og skabe eksperimenter, der kan vise hvordan stjerner dannes. En AU-ledet gruppe har nemlig skabt ny indsigt i den tidlige stjernedannelse ved hjælp af et nyligt opdaget fænomen.

App lærer børn at regne rigtigt

En app, forsynet med computerintelligens, har vist sig at være i stand til at tage højde for den enkelte skoleelevs udfordringer med matematik og hjælpe eleven videre, når der laves fejl. Det er i princippet en digital hjælpelærer, der tilbyder feedback i forhold til det enkelte regnestykke.

Hvad er baseline egentlig for noget?

Den sidste tid er en betegnelse dukket op igen og igen; baseline. Men hvad er det for en størrelse, og hvordan skal baseline indgå i kvælstofregnskabet for landbruget? Forskere fra AU giver her en forklaring på, hvad den såkaldte baseline er.Om RØMER:

RØMER er Aarhus Universitets populærvidenskabelige nyhedsbrev, der indeholder nyheder om forskning, undervisning og rådgivning inden for de natur- og tekniske videnskaber.

RØMER udgives af AU Kommunikation, Science and Technology og henvender sig til alle, der har interesse for, hvordan verden omkring os hænger sammen.

RØMER udsendes elektronisk cirka seks gange om året.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Kontakt til redaktionen:

Redaktør Rasmus Rørbæk (DJ): rrorbek@au.dk

Redaktør Peter F. Gammelby (DJ): gammelby@science.au.dk

Topbanner denne måned: Colourbox/Ulla Vibeke Hjuler

Henvendelse om denne sides indhold: 
Revideret 18.03.2016