Tilmeld dig nyhedsbrevet RØMER her, og modtag populærvidenskabelige nyheder fra Aarhus Universitet Science and Technology i mailbakken.


Fedtets søde hemmelighed

Kroppens fedtforbrænding beskytter mod sukkers skadelige effekt. Forskere har opdaget en metabolit, som afslører hvordan kroppens fedtforbrænding danner værn mod sukkers skadelige effekt.

Helt overordnet har forskerne opdaget, at der ved forbrænding af fedt i cellerne sker en afgiftning af de skadelige stoffer fra blodsukkeret, hvilket kan afværge de skader, som kan føre til aldersrelaterede sygdomme som diabetes, Alzheimers og cancer.

Det tyder på, at vi har et afgiftningssystem, som man ikke har kendt til før.


Vi håber, at din potteplante har haft en behagelig rejse

Danske gartnerier producerer hvert år 600 millioner potteplanter.

Danmark er verdens næststørste eksportør af prydplanter. Produktionsværdien er i alt omkring tre mia. kr., og 75 procent af planterne går til eksport.

Men en del planter lider en krank skæbne mellem væksthuset og vindueskarmen. Man kender til nogle af de syndere, der spiller ind i planternes forfald, og nu ser et forskningsprojekt på, hvordan man kan sænke spildet på rejsen.

Et laboratorium i kuffertformat er det nyeste våben i kampen mod potteplantespild.


Muslingelim skal gøres operationsklar

En lim, som kan klæbe til de fleste materialer, lige fra teflon til levende væv, som kan hærde under vand og som endda kan reparere sig selv, kan i fremtiden blive at finde i en operationsstue nær dig.

Tuber med muslingelim - ja, det står der - vil i fremtiden kunne erstatte sutur og hæfteklammer på hospitalernes operationsstuer. Forskere har kopieret muslingernes limproduktion og forbedret den så meget, at de har dannet spinout-firmaet Bioco Medico med henblik på at få limen bragt til markedet.

Det kan du høre mere om i videoen, hvor du også kan se, hvordan limen virker.Siden sidst

Tollundmanden opdateret

Forskere fra Aarhus Universitet og Museum Silkeborg har med en ny teknik kulstof-14 dateret Tollundmanden med hidtil uset nøjagtighed: Han blev hængt og lagt i mosen ved Bjældskovdal mellem år 405 og 384 f.Kr. - omtrent samtidig med, at filosoffen Sokrates blev dødsdømt og drak gift i Athen. Mød ham her.


Fokus på materialer for at bygge fremtiden

Gennem verdenshistorien har civilisationen oplevet paradigmespring gennem nyopdagede materialer; fra forfædrenes stenøkser til computerens silicium. Men vi har ramt ’materialemuren’, om man vil.

Udvikling af nye materialer med særlige egenskaber er af afgørende betydning for videnskabelige. Aarhus Universitet skaber derfor det tværfaglige center iMAT for at understøtte en række erhverv og generelt imødekomme nogle af de globale udfordringer, som fremtiden byder på.


Lokal luftforurening koster Aarhus Kommune 20.000 sygedage om året

Luftforurening har negative effekter på menneskers helbred, og det fører til samfundsmæssige konsekvenser i milliardklassen. Rapport beskriver sammenhængen mellem luftforurening i Aarhus Kommune, borgernes helbredstilstand og de samfundsmæssige omkostninger.
Om RØMER:

RØMER er Aarhus Universitets populærvidenskabelige nyhedsbrev, der indeholder nyheder om forskning, undervisning og rådgivning inden for de natur- og tekniske videnskaber.

RØMER udgives af AU Kommunikation, Science and Technology og henvender sig til alle, der har interesse for, hvordan verden omkring os hænger sammen.

RØMER udsendes elektronisk cirka seks gange om året.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Kontakt til redaktionen:

Redaktør Rasmus Rørbæk (DJ): rrorbek@au.dk

Redaktør Peter F. Gammelby (DJ): gammelby@science.au.dk

Topbanner denne måned: Colourbox/Ulla Vibeke Hjuler