Du er her: AU » Om AU » Science and Technology » RØMER

Tilmeld dig nyhedsbrevet RØMER her, og modtag populærvidenskabelige nyheder fra Aarhus Universitet Science and Technology i mailbakken. Otte gange om året.

Stilladsarbejde for stamceller

Et stillads, der er tyndt og blødt, og som let går i opløsning. Det lyder som en sag for Arbejdstilsynet, men stilladset har foreløbig vist sig at være både sikkert og effektivt.

Forskere har fået stamceller til at danne nyt bindevæv ved at give dem et stillads at arbejde på. Det har store perspektiver for bl.a. nedsunket underliv hos kvinder.

Læs mere her

Klimaet: Den gode, den onde og den uforudsigelige

Klimaændringerne kan betyde eventyr eller mareridt alt afhængig af, hvor man er og hvordan man tilpasser sig. I Danmark og de øvrige nordiske lande vil der være både fordele og ulemper – men vi kommer ikke uden om alvorlige tilpasninger.

Hvad er det så, vi er oppe imod? Og hvad skal vi gøre for at leve med klimaforandringerne? I det store og hele vil de effekter, som Danmark kommer til at opleve, være påvirket af vejrforhold, der er mere uforudsigelige, mere ekstreme og varmere.

Men det er ikke kun dårligt nyt.

Kemi i en kuffert

Forestil dig en lille maskine på størrelse med en kuffert.  I den ene ende tilsætter du nogle nøje udvalgte kemiske ingredienser. I den anden ende kommer lidt senere det færdige medicinske medikament ud.

Forskere har bygget en maskine, der giver optimale reaktionsbetingelser i kemiske processer. Det betyder, at de nu kan producere stoffer i langt større mængder og med større præcision.


Siden sidst

Når kvante-naboer ’sladrer’

I løbet af det seneste årti har fysikere verden over udviklet og forfinet forskningsområdet laser-spektroskopi til i dag at kunne foretage eksperimenter med blot ét atom eller molekyle. Nu har en gruppe med dansk deltagelse skabt grundlaget for at brede denne forskning ud til en helt ny klasse af atomare systemer, som baner vejen for nye typer af eksperimenter i de kommende år.

Øglegift muliggør udvikling af ny medicin

Den nok mest klassiske gift-producerende øgle er ”the gila monster” – på dansk kaldet gilaøglen. Som de første i verden har en gruppe AU-forskere foretaget en samlet beskrivelse af proteinerne i giften. En viden som bl.a. kan vise sig at være relevant i forbindelse med udvikling af nye typer medicin.

Tankernes atlas

En forskergruppe har gennem et computerspil fundet en vej til dybere indsigt i den menneskelige tankeproces. Resultaterne har forbløffet forskningslederen, der har fundet frem til en slags tankernes atlas. Og nå ja. Der ud over kan gruppen afsløre, hvilket køn der er bedst til at løse kvanteproblemer.

Ko-optimering

Bøvser, blod, mælk og adfærd er nogle af de egenskaber, som kan give et fingerpeg om, hvor effektiv og miljøvenlig en ko er. Forskere er med til at udvikle værktøjer, der kan udpege de bedste køer. Det vil gavne både landmandens økonomi og miljøet.

Vandet i Kattegat det klareste i 24 år

Målt på sigtdybde var vandet i Kattegat og i andre åbne, indre danske farvande i 2013 det klareste siden 1989. Større klarhed i vandet som følge af især mindre algevækst tillader sollyset at nå længere ned i vandsøjlen og blandt andet gavne det samlede økosystem på revene. Det fremgår af rapporten ”Vandmiljø og Natur 2013” fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi.Om RØMER:

RØMER er Aarhus Universitets populærvidenskabelige nyhedsbrev, der indeholder nyheder om forskning, undervisning og rådgivning inden for de natur- og tekniske videnskaber.

RØMER udgives af AU Kommunikation, Science and Technology og henvender sig til alle, der har interesse for, hvordan verden omkring os hænger sammen.

RØMER udsendes elektronisk otte gange om året.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Kontakt til redaktionen:

Redaktør Rasmus Rørbæk (DJ): rrorbek@au.dk

Redaktør Peter F. Gammelby (DJ): gammelby@science.au.dk

Ansvarshavende redaktør:

Kommunikationschef Elin Møller, AU Kommunikation, ST

Topbanner denne måned: Colourbox/Ulla Vibeke Hjuler

Henvendelse om denne sides indhold: 
Revideret 07.04.2015

Her finder du Science and Technology

KONTAKTINFORMATION

Science and Technology
Aarhus Universitet
Bygning 1431
Nordre Ringgade 1
8000 Aarhus C
E-mail: scitech@au.dk
Tlf. 8715 0000
Fax: 8715 2068

NUMRE

CVR-nr: 31119103
P-nr: 1009828059
EAN-numre: www.au.dk/eannumre

Aarhus Universitet
Nordre Ringgade 1
8000 Aarhus C

E-mail: au@au.dk
Tlf: 8715 0000
Fax: 8715 0201

CVR-nr: 31119103
EAN-numre: www.au.dk/eannumre

AU på sociale medier
Facebook
LinkedIn
Twitter
YouTube

© — Henvendelser til webredaktør

Cookies på au.dk