Du er her: AU » Om AU » Science and Technology » RØMER

Tilmeld dig nyhedsbrevet RØMER her, og modtag populærvidenskabelige nyheder fra Aarhus Universitet Science and Technology i mailbakken. En gang om måneden.

Små vinduer øger risiko for stress

Ikke blot opvasken kan pirre vores flugtinstinkt - det lille vindue kan åbenbart også. Foto: Lars Reinholdt

Der er måske en tættere forbindelse imellem arkitektur og vores fysiske helbred, end vi hidtil har troet. Forskere er klar med et bud på, hvordan vi kan måle det. De første forsøgsdata viser, at vinduernes størrelse i et rum har indflydelse på kroppens produktion af stresshormoner og hjerterytme. 

Læs om virtuel arkitektur og helbred

Computer skal simulere marsvin

Forskere ved Aarhus Universitet kan med en computermodel forudsige, hvordan marsvinebestanden i Nordsøen påvirkes af nye havmølleparker. Computermodellen for marsvinenes adfærd baserer sig på data fra sensorer og sporingsudstyr, som forskerne har monteret på marsvin. Et konsortium af internationale energiselskaber har bestilt og betaler for den uvildige forskning.

Læs om simulering af små hvaler 

Man skal høre meget før man får ører

En salamander til høreprøve. Foto: Christian Bech Christensen

Da de første hvirveldyr gik i land for 350 millioner år siden, kunne de formentlig høre bølgerne bruse mod strandkanten. Ganske vist blev trommehindeøret først udviklet ca. 100 millioner år senere, men i mellemtiden var de landlevende hvirveldyr ikke døve, sådan som man ellers hidtil har antaget.

Læs om nyt syn på hørelsen

Arrige bananfluer som model for psykiske sygdomme

Efter hundredvis af nøje arrangerede - og videofilmede - flueslagsmål har forskere på Aarhus Universitet identificeret 30 gener med betydning for aggression i bananfluer. Ni af disse gener er hos mennesker sandsynligvis en del af udviklingen af skizofreni og ADHD. Derudover er generne også involveret i, hvordan mennesker reagerer på antidepressiv medicin og i, hvor temperamentsfulde vi er.

Læs om psykofluerne og se dem slås


Siden sidst

Vores generations månelanding

(Ill: ESA/ATG medialab)

Det er en historisk rummission, der nu opnår sit foreløbige højdepunkt. Satellitten ROSETTA er meget tæt på at kunne sende en lang række uvurderlige informationer ned til os fra en komet ude i rummet, der kan fortælle os om livets oprindelse på Jorden.

Nyt kort over ulveforekomster i Danmark 2014

Foto: Colourbox

Et kort over de dokumenterede forekomster af ulv i Danmark hidtil i 2014 beviser, at ulven er fastboende i Danmark. I hvert fald viser individanalyserne, at den hanulv, der blev påvist 7 gange i det midtjyske fra februar til juli i 2013, stadig findes i området. Analysen viser i øvrigt, at der stadig er flest fund i det midt-vestjyske område - dvs. i Nordvestjylland, i Thy og i Sønderjylland - og at der nu endelig er dokumentation af ulv på Djursland, hvor der længe har været udokumenterede observationer. Kortet er udarbejdet af Naturhistorisk Museum Aarhus og Institut for Bioscience – Kalø, Aarhus Universitet. og bygger hovedsagelig på spytprøver, der er foretaget på kadavere af vildt og husdyr og analyseret for DNA, samt på fotografier fra vildtkameraer.

Køers gener betyder meget for din ost

Foto: Jesper Rais, Aarhus Universitet

Mælk er ikke bare mælk og ikke alle køer er lige. Det er i hvert fald tilfældet, når det drejer sig om mælk, der egner sig til produktion af ost. Køernes genetiske sammensætning har nemlig stor betydning for, hvor god deres mælk er til at koagulere og dermed er egnet til osteproduktion. Det betyder, at der er mulighed for at inddrage mælkens ostningsegenskaber i avlsstrategier hos malkekvæg.

Nyt dansk teleskop indviet på Tenerife

Foto: Mads Fredslund Andersen, Aarhus Universitet

Det første teleskop i det danskledede teleskopnetværk SONG blev officielt indviet den 25. oktober 2014 på Tenerife. Aarhus Universitet er medejer af teleskopet. Dermed gik startskuddet til et verdensomspændende stjerneforskningsprojekt, der vil bringe os endnu tættere på stjernerne og på at finde jordlignende planeter.

Klimagas kan blive til koteletter

Foto: Janne Hansen

Drivhusgassen metan kan blive til svinekød i stedet for at bidrage til den globale opvarmning. Forskere og erhverv arbejder sammen om at fremstille et banebrydende og klimavenligt proteinfoder til grise.Om RØMER:

RØMER er Aarhus Universitets populærvidenskabelige nyhedsbrev, der indeholder nyheder om forskning, undervisning og rådgivning inden for de natur- og tekniske videnskaber.

RØMER udgives af AU Kommunikation, Science and Technology og henvender sig til alle, der har interesse for, hvordan verden omkring os hænger sammen.

RØMER udsendes elektronisk en gang om måneden.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Kontakt til redaktionen:

Redaktør Rasmus Rørbæk (DJ): rrorbek@science.au.dk

Redaktør Peter F. Gammelby (DJ): gammelby@science.au.dk

Ansvarshavende redaktør:

Kommunikationschef Elin Møller, AU Kommunikation, ST

Topbanner denne måned: Colourbox/Ulla Vibeke Hjuler

Henvendelse om denne sides indhold: 
Revideret 12.11.2014

Her finder du Science and Technology

KONTAKTINFORMATION

Science and Technology
Aarhus Universitet
Bygning 1431
Nordre Ringgade 1
8000 Aarhus C
E-mail: scitech@au.dk
Tlf. 8715 0000
Fax: 8715 2068

NUMRE

CVR-nr: 31119103
P-nr: 1009828059
EAN-numre: www.au.dk/eannumre

Aarhus Universitet
Nordre Ringgade 1
8000 Aarhus C

E-mail: au@au.dk
Tlf: 8715 0000
Fax: 8715 0201

CVR-nr: 31119103
EAN-numre: www.au.dk/eannumre

AU på sociale medier
Facebook
LinkedIn
Twitter
YouTube

© — Henvendelser til webredaktør

Cookies på au.dk