Tilmeld dig nyhedsbrevet RØMER her, og modtag populærvidenskabelige nyheder fra Aarhus Universitet Science and Technology i mailbakken.


Når mørket fortæller hele historien

’Det er ikke til at se skoven for træer’, lyder et gammelt ordsprog. Hvem skulle have gættet, at det også var sådan det forholdt sig? Ganske vist er det ikke skove, der er fokuspunktet for et nyt dansk forskningsresultat om biodiversitet, men konklusionen er lige godt den samme: man ser ikke hele billedet, når man kun fokuserer på det, der er til at få øje på.

Indenfor biologien er et nyt koncept ved at gøre sit indtog: ”Dark Diversity” eller ’mørk mangfoldighed’.  Konceptet hjælper forskerne med at få øje på de arter, der ’er blevet væk’ og med et nyt resultat fra Danmark lover det godt for fremtidens muligheder for at få hele billedet af naturens ve og vel.


Mens vi venter på en god mutation

Det svarer lidt til at spille Lotto: Jo flere rækker, man køber, jo større er chancen for den store gevinst. I evolutionen handler det blot ikke om at købe lodder – her er det individerne selv, som er lottokuponer.

Mennesket som art har tilsyneladende været snydeheldig i evolutionens store lotteri. Vi havde nemlig i den grad statistikken imod os, da vi ”vandt” de genetiske egenskaber, som satte os i stand til at erobre kloden.

(foto: Colourbox)


Aarhus Universitet får eget rumprogram

Herhjemme har der endnu ikke været en rummission med nano-satellitterne, der har haft et videnskabeligt sigte, men det er på vej til at ændre sig.

Se med om det nye rumprogram, som bliver skudt i gang i år på Aarhus Universitet i denne video, hvor en række af de centrale forskere fortæller om det aarhusianske rumprogram og den første satellit, der nu er navngivet Delphini-1.Siden sidst

Antibiotika modvirker den gavnlige effekt af fuldkorn

Antibiotika kan hæmme de sundhedsmæssige egenskaber i fuldkorn, særligt hos kvinder. Det viser en ny undersøgelse foretaget i et samarbejde mellem Aarhus Universitet og Kræftens Bekæmpelse. Resultaterne giver anledning til at opretholde en restriktiv tilgang til brugen af antibiotika.


Gæs truer landbrug, flytrafik og natur

En biologisk ’invasion’ finder sted fra luften i disse år. Flytrafik, natur og landbrug står med kæmpe udfordringer, fordi antallet af vilde gæs er eksploderet. Der er nu så mange gæs i Vesteuropa, at myndighederne er gået sammen for at lave forvaltningsplaner.


Drone klar til missioner i Grønland

Med godt tre meters vingefang og en marchhastighed på ca. 80 km/t skal landets første større polare forskningsdrone af denne type nu afsted mod det høje nord. Forskningsstationen Villum Research Station ligger i det nordligste Grønland kun ca. 900 km. fra Nordpolen. Her skal dronen indsamle værdifulde informationer.


Forskere afslører bakteriernes hemmelige kodesprog

Resistens overfor antibiotika i sygdomsfremkaldende bakterier er et stigende, globalt problem. Danske forskere har fundet ud af, at bakterierne benytter sig af et kodesprog for at undgå at blive bekæmpet. Hvis det lykkedes at forstå dette kodesprog, vil det i fremtiden være lettere at udvikle nye antibiotika.Om RØMER:

RØMER er Aarhus Universitets populærvidenskabelige nyhedsbrev, der indeholder nyheder om forskning, undervisning og rådgivning inden for de natur- og tekniske videnskaber.

RØMER udgives af AU Kommunikation, Science and Technology og henvender sig til alle, der har interesse for, hvordan verden omkring os hænger sammen.

RØMER udsendes elektronisk cirka seks gange om året.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Kontakt til redaktionen:

Redaktør Rasmus Rørbæk (DJ): rrorbek@au.dk

Redaktør Peter F. Gammelby (DJ): gammelby@science.au.dk

Topbanner denne måned: Colourbox/Ulla Vibeke Hjuler