Du er her: AU » Om AU » Science and Technology » RØMER

Tilmeld dig nyhedsbrevet RØMER her, og modtag populærvidenskabelige nyheder fra Aarhus Universitet Science and Technology i mailbakken. Otte gange om året.

Myrer er lige så effektive som sprøjtegift

I takt med at verdens befolkning vokser og de begrænsede ressourcer svinder ind, har landbruget brug for nye og mere bæredygtige måder at bekæmpe skadedyr på. Biologerne har et bud på en bæredygtig og omkostningseffektiv skadedyrsbekæmpelse.

Når landbrug bruger myrer som skadedyrsbekæmpelse er det lige så effektivt som at bruge kemikalier.

’Groggy’ elektroner ændrer på atomer

Om det er ude i rummet eller inde i molekyler, så 'gemmer' naturen stadig mangt og meget for den menneskelige evne til at opfatte. Forskere har gennem de sidste år lært, hvordan man kan observere på ultra-hurtige processer i atomer og molekyler.

Feltet kan give os fundamentale gennembrud i vores forståelse af naturens virkemåder - hvis vi kan se, hvad der sker. Nu har et forskerhold påvist, at en af de meget brugte forsøgsmetoder, giver elektronerne sådan en på sinkadusen, at de 'glemmer, hvor de bor'.

Men hvad har heste med atomer at gøre? Læs med her.

Et hav af data: Østersøens glæder skal måles

De fleste af os sætter pris på naturens mangfoldighed, hvad enten vi lever af den eller bruger den i fritiden til at til at slappe af eller tumle i. Men hvis vi nu blev bedt om at sætte beløb på den pris, ville vi nok få problemer. For hvad skal tælles med – og hvordan?

Forskere vil i de kommende tre år forsøge at kortlægge den velfærd og velvære, vi får ud af Østersøen og dens strande - med hjælp fra befolkningerne og en app.

Forskere blæser sæbebobler ind i klimamodellerne

Man har længe vidst, at skumsprøjt fra havene har afgørende betydning for skydannelsen og dermed vores klima. Men mekanismen er forskellig fra hav til hav, for den påvirkes af temperatur og hvilke organismer der lever i det.

Præcist hvordan, og hvor stor betydningen er, forsøger forskere nu at eksperimentere sig frem til. I laboratoriet efterligner de havenes skumsprøjt ved at pumpe luft- eller vandstråler ind i en ståltank med kunstigt havvand for at analysere de bobler og aerosoler, der kommer ud af det.


Livet ved det takkede bjerg

I 1995 rejste en gruppe forskere til Nordøstgrønland. De ville bygge en forskningsstation i Zackenberg 25 km nordvest for Daneborg.

Et utal af danske og udenlandske forskere har siden arbejdet i området. Intet andet sted i verden har man så gode og lange tidsserier af en lang række forskellige parametre i de arktiske økosystemer til lands, i søer, i luften og i havet.

Men det er i sig selv også lidt af en præstation at opbygge og drive forskningsstationer i det særdeles øde område, hvor ekstreme frostgrader og nysgerrige isbjørne gør selv daglige rutiner til en udfordring. I anledning af 20 års jubilæet bringer vi her en lille fotoserie, der viser lidt af hverdagen.

Siden sidst

Næsten hele verden kunne ligne Serengeti

Det skyldes udelukkende mennesket, og hverken klima eller miljø, at den største diversitet af store pattedyr findes i Afrika. Det fastslår et nyt studie, som samtidig giver et bud på, hvordan pattedyrenes verdenskort ville se ud, hvis der aldrig havde levet mennesker på kloden.

Bakterier twitter til planter

Et internationalt forskerhold har opdaget, hvordan bælgplanter er i stand til at skelne nyttige og skadelige bakterier fra hinanden. Denne viden kan få stor betydning for både fødevareforskning og lægevidenskaben.

Grønlandshvalen i fremgang ved Nordøstgrønland

Der er fornyet håb for den kritisk truede bestand af grønlandshvaler ved Nordøstgrønland. De gode meldinger kommer efter at forskerne i 2009 observerede et rekordstort antal individer.Om RØMER:

RØMER er Aarhus Universitets populærvidenskabelige nyhedsbrev, der indeholder nyheder om forskning, undervisning og rådgivning inden for de natur- og tekniske videnskaber.

RØMER udgives af AU Kommunikation, Science and Technology og henvender sig til alle, der har interesse for, hvordan verden omkring os hænger sammen.

RØMER udsendes elektronisk otte gange om året.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Kontakt til redaktionen:

Redaktør Rasmus Rørbæk (DJ): rrorbek@au.dk

Redaktør Peter F. Gammelby (DJ): gammelby@science.au.dk

Topbanner denne måned: Colourbox/Ulla Vibeke Hjuler

Henvendelse om denne sides indhold: 
Revideret 21.09.2015

Her finder du Science and Technology

KONTAKTINFORMATION

Science and Technology
Aarhus Universitet
Bygning 1431
Nordre Ringgade 1
8000 Aarhus C
E-mail: scitech@au.dk
Tlf. 8715 0000 (AU’s hovednummer)
Fax: 8715 2068

NUMRE

CVR-nr: 31119103
P-nr: 1009828059
EAN-numre: www.au.dk/eannumre

Presse

Presseservice på Science and Technology

Find en forsker - emnebaseret indgang til forskningen på Aarhus Universitet