Du er her: AU » Om AU » Science and Technology » RØMER

Tilmeld dig nyhedsbrevet RØMER her, og modtag populærvidenskabelige nyheder fra Aarhus Universitet Science and Technology i mailbakken. En gang om måneden.

Sæbestoffer er ikke skadelige for miljøet

Foto: Colourbox

Vi kan vaske hænder og tøj med god samvittighed; de mest gængse sæber, shampooer og vaskemidler udgør nemlig minimal risiko for miljøet. Det er konklusionen af en omfattende opgørelse, som spænder over mere end 250 videnskabelige undersøgelser fra flere årtier. 

Læs om uskadeligt sæbevand

Nanovidenskab gør din vin bedre

(Foto: Lars Kruse, AU)

Forskere på Aarhus Universitet har udviklet en nanosensor, der kan efterligne det, der sker i vores mund, når vi drikker vin. Dermed kan den måle, hvor tør vinen vil føles i vores mund - den såkaldte astringent - uden at vi behøver at smage på den. Det kan lyde kedeligt for os, der hellere vil smage selv, men for vinproducenterne vil det være et nyttigt værktøj. 

Læs om den nye minimund

Sødme er ikke bare en smagsag

Foto: Anders Trærup, AU

Hvordan får man kaloriefri sødemidler til at smage som sukker? Camilla Rotvel måler ved hjælp af EEG, hvordan hjernen registrerer smagen af sødt. Målet er at fjerne den lidt skæve smag af light

Læs om vores ubeviste smag for sukker

Miljøgift gør orme kuldskære

Foto: AU

Forestil dig at tilhøre en dyreart, som gennem millioner af år har tilpasset sig polarkulden, og så blive udsat for et stof, der gør kulde livsfarlig for dig. Og du bor i Grønland. Forskere fra tre danske universiteter har påvist, hvordan nogle miljøgifte er mere skadelige i et koldt klima end i et varmt, fordi de påvirker temperaturfølsomheden hos visse organismer. Det kan give mere præcise risikovurderinger af forurening, navnlig i Arktis.

Læs hvordan nonylfenol gør regnorme kuldskære


Siden sidst

Vore træer er mere forskellige end tropernes

Foto: Colourbox

Ny forskning viser, at træer er mere forskellige i de tempererede egne end i troperne. Hidtil har man ellers troet, at det var lige omvendt, fordi der findes flere arter i troperne. Det betyder, at de klassiske teorier om planternes mangfoldighed ikke holder stik.

Danske kronhjorte dør unge

Foto: Mads Flinterup

Krondyrjægere får alt for lidt ud af de danske krondyrbestande i form af store trofæer, fordi langt de fleste hjorte nedlægges længe før de når at udvikle fuld krops- og gevirstørrelse.

Væksthusene genåbnet i nye rammer

Foto: Susanne Kirkfeldt

Aarhus Universitet kan byde Aarhus’ borgere, turister og grønne foreninger velkommen i nye unikke rammer til formidling af naturen, efter at Science Museerne har åbnet Væksthusene i Botanisk Have for offentligheden. Den populære attraktion har gennemgået en omfattende ombygning og renovering, der har skabt et moderne formidlingscenter.

Forskere giver planteavlere flere strenge at spille på

Foto: Peter Kryger

I kampen mod ukrudt, sygdomme og skadedyr i landbrugets afgrøder kan der tages en lang række midler i brug. Danmark er med i front, når det gælder forskning i integreret plantebeskyttelse.

Sprog går tabt når der er vækst i økonomien

Foto: Rodrigo Camara Leret

Stærke økonomier er den væsentligste faktor for, at mindretalssprog forsvinder. En indsats for at bevare verdens sprog, og dermed kulturel mangfoldighed, bør især fokusere på minoritetssprog i udviklede lande og tropiske lande i stor økonomisk fremdrift. Det viser ny international forskning med deltagelse af Københavns og Aarhus Universitet.


Om RØMER:

RØMER er Aarhus Universitets populærvidenskabelige nyhedsbrev, der indeholder nyheder om forskning, undervisning og rådgivning inden for de natur- og tekniske videnskaber.

RØMER udgives af AU Kommunikation, Science and Technology og henvender sig til alle, der har interesse for, hvordan verden omkring os hænger sammen.

RØMER udsendes elektronisk en gang om måneden.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Kontakt til redaktionen:

Redaktør Rasmus Rørbæk (DJ): rrorbek@science.au.dk

Redaktør Peter F. Gammelby (DJ): gammelby@science.au.dk

Ansvarshavende redaktør:

Kommunikationschef Elin Møller, AU Kommunikation, ST

Topbanner denne måned: Colourbox/Ulla Vibeke Hjuler

Henvendelse om denne sides indhold: 
Revideret 17.09.2014

Her finder du Science and Technology

KONTAKTINFORMATION

Science and Technology
Aarhus Universitet
Bygning 1431
Nordre Ringgade 1
8000 Aarhus C
E-mail: scitech@au.dk
Tlf. 8715 0000
Fax: 8715 2068

NUMRE

CVR-nr: 31119103
P-nr: 1009828059
EAN-numre: www.au.dk/eannumre

Aarhus Universitet
Nordre Ringgade 1
8000 Aarhus C

E-mail: au@au.dk
Tlf: 8715 0000
Fax: 8715 0201

CVR-nr: 31119103
EAN-numre: www.au.dk/eannumre

AU på sociale medier
Facebook
LinkedIn
Twitter
YouTube

© — Henvendelser til webredaktør

Cookies på au.dk