Du er her: AU » Om AU » Science and Technology » RØMER

Tilmeld dig nyhedsbrevet RØMER her, og modtag populærvidenskabelige nyheder fra Aarhus Universitet Science and Technology i mailbakken. Otte gange om året.

Afrikansk palmeart er roden til alt godt

Disse rødder virker faktisk mod malaria - hvis de bliver behandlet rigtigt. Foto: Marta Gruca, AU

Rødderne fra en bestemt palmeart viser sig at have en overraskende positiv virkning mod malaria. Det er heldigt, for palmen gror i områder af Afrika, hvor malaria er udbredt, og hvor de færreste indbyggere har råd og adgang til effektiv vestlig medicin. De lokale bruger palmens blade og rødder som naturmedicin mod allehånde dårligdomme, men ny dansk forskning tyder på, at rødderne kan raffineres til at virke langt mere effektivt.

Læs om palmerødders effekt

Nye antistoffer mod kræft

Efter hundredvis af timer i laboratoriet er det lykkedes en forskergruppe på Institut for Ingeniørvidenskab at identificere 10 nye antistoffer, der kan sætte kræft i dvale. (Foto: Anders Trærup, AU)

Et forskerhold fra Institut for Ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet har udviklet 10 nye antistoffer, der muligvis kan anvendes i kampen mod kræft. De virker ved at hæmme kroppens blodkardannelse ind imod kræftknuden, som dermed bliver afskåret fra forsyning af ilt og næringsstoffer. 

Læs om kunstige antistoffer

SMS skal forhindre indbrud

Ingeniørstuderende har arbejdet på at udvikle en ny form for nabohjælp, der kan afgive alarm i tilfælde af indbrud. (Foto: Anders Trærup)

Julen nærmer sig, og med julens traditioner følger også talrige indbrud i de danske hjem. En gruppe indbyggere i Ryomgaard har fået to ingeniørstuderende fra Aarhus Universitet til at udvikle alarmsystemet Lenio - en moderne form for nabohjælp der skal nedbringe antallet af indbrud i den midtdjurske by. 

Læs om mobil nabohjælp

Ny matematisk drejning i proteinforskning

Den nye analysemetode baserer sig på rotation. "ProteinStructure". Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons.

Forskere på Aarhus Universitet har udviklet en helt ny matematisk metode til at analysere proteiners tredimensionelle struktur. Den nye metode kan blive et vigtigt værktøj i udviklingen af nye lægemidler, og den er et skridt på vejen til at løse det såkaldte foldningsproblem, som videnskaben har tumlet med i et halvt århundrede.

Læs om roterende proteiner i matematiske hjerner

Se og hør om julens planter

Finn Borchsenius fortæller om figner og andet julegodt. Video: Anders Topp, AU

Mens vintermørket langsomt får bedre fat og dagende endnu bliver kortere, så nærmer julen sig med julebordets glæder og småkagerne til ind i mellem. I de nyistandsatte Væksthuse i Aarhus findes en lang række af de planter, der gennem tiden har fundet vejen op til os i det kolde nord, og som i dag er en fast del af julens traditioner.

Se videoen her


Siden sidst

Undervandsdroner kortlægger isalger på Antarktis

Foto: Lars Chresten Lund Hansen

Ny robot-teknologi fører udforskningen af Antarktisk ind i en ny epoke. Nu er det muligt at undersøge undersiden af havisen over store afstande og undersøge en verden, hvor kun specialtrænede dykkere tidligere har haft adgang.

Personlighedstest på kvanteniveau

Foto: Colourbox

I kvantemekanikkens verden findes de særeste forhold. Partikler kan være flere steder på en gang, og have  energiniveauer, der gør det noget nær umuligt at fastholde dem – selv i teorien. Derfor vækker det stor opmærksomhed, hver gang man finder et matematisk holdepunkt i teorierne. Det er det, der er lykkedes for en gruppe teoretiske fysikere på Aarhus Universitet.

Bakterier skal lære at spise strøm

Foto: Colourbox

Forskere skal undersøge mulighederne for at fodre bakterier i biogasanlæg med elektroner fra vindmøllernes overskudsstrøm. Det er et videnskabeligt mål, som – hvis det indfries - kan få vidtrækkende konsekvenser for f.eks. biogasområdet.

Gribben klarer klamme mad-vaner

Foto: Frank Rønsholt

Hvordan kan det være, at gribbe kan leve af at æde ådsler, når den samme kost enten vil føre til en solid madforgiftning eller tage livet af de fleste andre levende væsener? Det er der kommet et "mavesurt" svar ud af, som er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature Communications.

Ny nordisk mad er bare mad

Foto: Colourbox

For 10 år siden opstod konceptet ny nordisk mad. Et årti senere er spørgsmålet nu, om ny nordisk mad har markedspotentiale på hjemmemarkedet og eksportmarkedet. Forskere fra Aarhus Universitet har analyseret potentialet og den markedsmæssige betydning af at udnytte de værdier og kompetencer, der knytter sig til ny nordisk mad.Om RØMER:

RØMER er Aarhus Universitets populærvidenskabelige nyhedsbrev, der indeholder nyheder om forskning, undervisning og rådgivning inden for de natur- og tekniske videnskaber.

RØMER udgives af AU Kommunikation, Science and Technology og henvender sig til alle, der har interesse for, hvordan verden omkring os hænger sammen.

RØMER udsendes elektronisk otte gange om året.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Kontakt til redaktionen:

Redaktør Rasmus Rørbæk (DJ): rrorbek@science.au.dk

Redaktør Peter F. Gammelby (DJ): gammelby@science.au.dk

Ansvarshavende redaktør:

Kommunikationschef Elin Møller, AU Kommunikation, ST

Topbanner denne måned: Colourbox/Ulla Vibeke Hjuler

Henvendelse om denne sides indhold: 
Revideret 18.12.2014

Her finder du Science and Technology

KONTAKTINFORMATION

Science and Technology
Aarhus Universitet
Bygning 1431
Nordre Ringgade 1
8000 Aarhus C
E-mail: scitech@au.dk
Tlf. 8715 0000
Fax: 8715 2068

NUMRE

CVR-nr: 31119103
P-nr: 1009828059
EAN-numre: www.au.dk/eannumre

Aarhus Universitet
Nordre Ringgade 1
8000 Aarhus C

E-mail: au@au.dk
Tlf: 8715 0000
Fax: 8715 0201

CVR-nr: 31119103
EAN-numre: www.au.dk/eannumre

AU på sociale medier
Facebook
LinkedIn
Twitter
YouTube

© — Henvendelser til webredaktør

Cookies på au.dk