Tilmeld dig nyhedsbrevet RØMER her, og modtag populærvidenskabelige nyheder fra Aarhus Universitet Science and Technology i mailbakken.


Velkommen til anti-verdenen!

Antiatomer var indtil for få år siden den slags stof, som teorier og science fiction blev lavet af.

Ikke længere: for første gang i historien er det lykkedes at gennemlyse antibrint og på den måde udføre spektroskopiske målinger på antistof. Det vigtige resultat har i mange år været en ambition for antistof-fysikere, og nu er det lykkedes for en forskergruppe med dansk ledelse at opnå det.

Dermed er der taget af stort skridt mod at afdække, om antistof opfører sig på andre måder end almindeligt stof.


Verdens ‘ældste’ giver indsigt i havklimaets hemmeligheder

Hvis man vil kunne sige noget om klimaforandringer i fremtiden, skal man søge efter svar i fortiden. Vi ved, at der findes klimaarkiver på landjorden, hvor f.eks. træernes ringe kan give information om vækstbetingelser flere tusind år tilbage, og at Indlandsisen gemmer på fortællinger om fortidens klima nede i sine forskellige lag. Men hvor gemmer oceanerne på deres historie?

Nu ser det ud til, at skaldyret Molboøsters - der for øvrigt er det dyr i verden, der kan blive ældst – har givet en helt unik indsigt i det Nordatlantiske Oceans klimahistorie.


Julestjernens mange 'ansigter'

"Men med Eet der blev at skue
En saa klar paa Himlens Bue".

Sådan lyder et lille uddrag af teksten i den smukke julesalme 'Dejlig er den himmelblå' af N.F.S. Grundtvig fra 1810. Salmen er blandt astrofysiker Mads Fredslund Andersens yndlingsjulesalmer,og med udgangspunkt i teksten begiver han sig ud i at undersøge, om det kunne have været et astronomisk fænomen, der stillede sig så smukt til skue for godt 2.000 år siden.

(Foto: Colourbox)Siden sidst

Danskere bruger mindre energi på varme

Danmark har et historisk lavt realforbrug af energi til varme. Det konstaterer forskere fra Aarhus Universitet med udgangspunkt i en omfattende dataanalyse af parcelhuses fjernvarmeforbrug.

Med data fra 28.000 parcelhuse har forskere kortlagt den historiske udvikling i vores faktiske energiforbrug til opvarmning af private boliger. De kan dermed dokumentere en klar effekt af sparekravene i det gældende bygningsreglement.


Nye bus-filtre giver renere luft i København

300 Moviabusser i København har fået eftermonteret et særligt effektivt udstødningsfilter, og nu viser en ny rapport de forbedringer i luftkvaliteten, som filtrene giver. Nye filtre fjerner en meget stor del af kvælstofoxiderne (NOx) og partikler fra bybussernes udstødning, viser rapport.

Rapporten har særligt fokus på kvælstofdioxid (NO2), da der er overskridelser af grænseværdien for luften i København.


Rumteknologi sikrer bedre markudbytte for landmanden

FieldSense hedder en nyudviklet app, der er et godt eksempel på et stykke dansk rumteknologi, der kan bidrage til vækst i en helt almindelig landbrugsvirksomhed.

Appen til smartphones og web hjælper danske landmænd til at sætte ind over for skadedyr, sygdomme og andre vækstproblemer og sikre et bedre markudbytte.


Nyt naturstof mod kræft: rakicidins skarpe søster

Danske forskere har gennem et omfattende kemisk detektivarbejde genopdaget et naturstof, som er langt mere effektivt mod særligt aggressive kræftceller end alle hidtil kendte naturstoffer.

Det svarer til at udvikle et våben, der er lige så kraftigt som de hidtil kendte, men seks gange så præcist. Fordelene er indlysende: man behøver ikke at bruge så mange af dem for at få has på fjenden, og risikoen for at skade civile i nærheden er tilsvarende mindre.Om RØMER:

RØMER er Aarhus Universitets populærvidenskabelige nyhedsbrev, der indeholder nyheder om forskning, undervisning og rådgivning inden for de natur- og tekniske videnskaber.

RØMER udgives af AU Kommunikation, Science and Technology og henvender sig til alle, der har interesse for, hvordan verden omkring os hænger sammen.

RØMER udsendes elektronisk cirka seks gange om året.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Kontakt til redaktionen:

Redaktør Rasmus Rørbæk (DJ): rrorbek@au.dk

Redaktør Peter F. Gammelby (DJ): gammelby@science.au.dk

Topbanner denne måned: Colourbox/Ulla Vibeke Hjuler