Du er her: AU » Om AU » Science and Technology » RØMER

Tilmeld dig nyhedsbrevet RØMER her, og modtag populærvidenskabelige nyheder fra Aarhus Universitet Science and Technology i mailbakken. En gang om måneden.


Spar på kridtet og put ler i cementen

Forskere på Aarhus Universitet har knækket den kemiske kode for, hvordan et almindeligt og billigt lermineral kan indgå i cement, og dermed spare på kridtet. Det vil kunne nedbringe CO2-udledningen fra cementproduktionen med 30 pct. - og den globale menneskeskabte CO2-udledning med 2 pct.

Læs om montmorillonit'ens lyksaligheder her

 


Atlanterhavet danser med solen og vulkaner

Naturlige svingninger i havtemperaturen i Nordatlanten har en betydelig indflydelse på klimaet på den nordlige halvkugle.

Udsvingene er et resultat af en kompleks dans mellem naturkræfter, men forskere fra Aarhus Universitet kan nu påvise, at det gennem de sidste 200 år har været solens aktivitet og påvirkning fra vulkanudbrud, som har ført an i dansen.

Læs mere her.


Ny superantioxidant kan give os mere Omega-3

En ung forsker har udviklet en ny type antioxidant, der kan bruges til mikroindkapsling af fiskeolie og dermed beskytte de sundhedsgavnlige omega-3 fedtsyrer imod harskning.

Den mikroindkapslede superantioxidant bliver usynligt for det blotte øje. Fordelen ved denne form for indkapsling er, at det bliver muligt at tilsætte den sunde fiskeolie til fødevarer - som for eksempel brød eller væske - og dermed berige vores mad. (Foto: Colourbox)

Læs den fede nyhed her


Mikrober klarer hurtig tjæretransport

Forsøg med mikrober åbner nye perspektiver for håndtering af jordforurening. Det viser sig, at nogle små mobile protozoer kan flytte rundt med giftige tjærestoffer 100 gange hurtigere, end hvad de hidtidige modeller har vist.

Transportdyr findes i alle størrelser


Siden sidst

Freeze! Sådan får man molekyler til at stå stille

Atomer og molekyler er svære at studere enkeltvist, for de er i bund og grund nogle urolige små labaner. Nu har forskere fra Aarhus Universitet og Max Planck Instituttet fundet en smart måde at få dem til at sidde helt stille og gøre, som der bliver sagt.

Aarhus-forsker skal undersøge sensationel mammut

Russiske forskere fandt sidste år en usædvanlig velbevaret mammut, som har ligget nedfrosset i den arktiske permafrost i 43.500 år. En forsker fra Aarhus Universitet skal nu til Jakutsk i Sibirien og tage prøver at mammutten for at undersøge dens blod og muskler.

Grønt guld i genbanken

Forskere fra Aarhus Universitet undersøger, om der findes nye og spændende sorter af spidskål og broccoli i genbanken NordGen i Malmø. De forskellige sorter dyrkes under kontrollerede forhold, hvorefter de vurderes. De lovende sorter bliver derefter dyrket under praktiske forhold hos Aarstiderne.


Om RØMER:

RØMER er Aarhus Universitets populærfaglige nyhedsbrev, der indeholder nyheder om forskning, undervisning og rådgivning inden for de natur- og tekniske videnskaber.

RØMER udgives af AU Kommunikation, Science and Technology og henvender sig til alle, der har interesse for, hvordan verden omkring os hænger sammen.

RØMER udsendes elektronisk en gang om måneden.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Kontakt til redaktionen:

Redaktør Rasmus Rørbæk (DJ): rrorbek@science.au.dk

Redaktør Peter F. Gammelby (DJ): gammelby@science.au.dk

Ansvarshavende redaktør:

Kommunikationschef Elin Møller, AU Kommunikation, ST

Topbanner denne måned: Colourbox/Ulla Vibeke Hjuler

Henvendelse om denne sides indhold: 
Revideret 23.04.2014

Her finder du Science and Technology

KONTAKTINFORMATION

Science and Technology
Aarhus Universitet
Bygning 1431
Nordre Ringgade 1
8000 Aarhus C
E-mail: scitech@au.dk
Tlf. 8715 0000
Fax: 8715 2068

NUMRE

CVR-nr: 31119103
P-nr: 1009828059
EAN-numre: www.au.dk/eannumre

Aarhus Universitet
Nordre Ringgade 1
8000 Aarhus C

E-mail: au@au.dk
Tlf: 8715 0000
Fax: 8715 0201

CVR-nr: 31119103
EAN-numre: www.au.dk/eannumre

AU på sociale medier
Facebook
LinkedIn
Twitter
YouTube

© — Henvendelser til webredaktør

Cookies på au.dk