Du er her: AU » Om AU » Science and Technology » RØMER

Tilmeld dig nyhedsbrevet RØMER her, og modtag populærvidenskabelige nyheder fra Aarhus Universitet Science and Technology i mailbakken. Otte gange om året.

Nyt våben fra naturens arsenal

Vi hverken ser eller hører det, men overalt omkring os udkæmpes der konstant drabelige slag med nogle af verdens mest sofistikerede våben. Ja, en del af slagene udkæmpes sågar på – og inden i – os selv.

Naturen er et godt sted at lede efter nye midler mod kræft. En almindelig bakterieslægt producerer f.eks. cellegiften rakicidin A, der er effektiv mod de mest sejlivede kræftceller. Nu har forskere fundet en metode til at fremstille stoffet kunstigt.

Planternes ’mørke net’ er dukket op

Under os findes et urgammelt netværk, hvor planter og svampe i mange tusinde år har hjulpet hinanden med at klare dagen og vejen.

Arkitekturen bag de økologiske systemer, og den betydning opbygningen af planeternes netværk har for naturens robusthed, overrasker løbende forskerne.

Ny forskning viser, at træer og svampe skaber underjordiske netværk, der er meget anderledes end de netværk, vi ser over jorden.

Svær start for dinosaurernes blomster

Darwins afskyelige mysterium er løst: blomsterplanterne myldrede ikke pludseligt frem for 100 mio. år siden. Allerede 25 mio. år tidligere fandtes der mange forskellige arter. De var bare små og langsomme i optrækket.

Et forskerhold har undersøgt over 250 små fossile frø fra ca. 75 forskellige arter, som stammer fra den ældre kridttid. Frøene er kun mellem 0,5 og 2,5 mm. store, men alligevel er det lykkedes forskerne at finde velbevarede kim i mange af dem.


Siden sidst

Missing link fundet til FN’s Klimarapport

For første gang nogensinde har danske klimaforskere dokumenteret tilbagegangen og afsmeltningen af den grønlandske Indlandsis gennem de sidste 110 år via direkte observationer. Man har fundet frem til, at afsmeltning har bidraget med op til 18% af den samlede havniveaustigning i det 20. århundrede.

Opdag oversvømmelserne, før regnen kommer

Et nyt digitalt værktøj kan forudsige, hvor regnvandet løber hen, når vi rammes af oversvømmelser. Det giver stat, kommuner og forsyninger helt nye muligheder for at vide, hvordan byer skal klimatilpasses, og hvor beredskabet skal sættes ind.

Til alle jer fra nogle af os

“Kære beboere på planeterne omkring stjernen HR 8832. Vi er glade for, at vores hilsen er blevet opfanget og afkodet af jer. Vi glæder os til at modtage svar fra jer. Vi sender vores hilsen fra en lille planet af sten og metaller."

Sådan begynder den danske hilsen, som nu er på vej mod en fremmed stjerne og dens planeter. Om der nogensinde kommer svar tilbage fra de fjerne planeter finder vi tidligst ud af i år 2058.

Den store tabel ligger i DNA’et

Professor Kurt Vesterager Gothelf har sammen med kinesiske kolleger udviklet en ny type DNA-computer, som ikke kan regne, men slå op i tabeller. Meget store tabeller. Det giver nogle interessante aspekter for sygdomsbekæmpelse i fremtiden.



Om RØMER:

RØMER er Aarhus Universitets populærvidenskabelige nyhedsbrev, der indeholder nyheder om forskning, undervisning og rådgivning inden for de natur- og tekniske videnskaber.

RØMER udgives af AU Kommunikation, Science and Technology og henvender sig til alle, der har interesse for, hvordan verden omkring os hænger sammen.

RØMER udsendes elektronisk otte gange om året.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Kontakt til redaktionen:

Redaktør Rasmus Rørbæk (DJ): rrorbek@au.dk

Redaktør Peter F. Gammelby (DJ): gammelby@science.au.dk

Topbanner denne måned: Colourbox/Ulla Vibeke Hjuler

Henvendelse om denne sides indhold: 
Revideret 28.01.2016

Her finder du Science and Technology

KONTAKTINFORMATION

Science and Technology
Aarhus Universitet
Bygning 1431
Nordre Ringgade 1
8000 Aarhus C
E-mail: scitech@au.dk
Tlf. 8715 0000 (AU’s hovednummer)
Fax: 8715 2068

NUMRE

CVR-nr: 31119103
P-nr: 1009828059
EAN-numre: www.au.dk/eannumre

Presse

Presseservice på Science and Technology

Find en forsker - emnebaseret indgang til forskningen på Aarhus Universitet