Du er her: AU » Om AU » Science and Technology » RØMER

Tilmeld dig nyhedsbrevet RØMER her, og modtag populærvidenskabelige nyheder fra Aarhus Universitet Science and Technology i mailbakken. Otte gange om året.

Bruger du sukker i gyllen?

Det lyder måske ikke logisk, at noget skulle blive mere surt af at man hælder sukker i det, men det er ikke desto mindre tilfældet med gylle.

Landbruget kan formentlig halvere udledningen af de skadelige ammoniakdampe ved at hælde sukker i gyllen. Ny forskning tyder på, at sukker kan erstatte svovlsyre som middel til at fjerne ammoniakdampene – til glæde for økologiske landbrug og biogasproduktion.

Man kan måske tage det sure med det søde

Når design overgår evolution

En ny generation af biologisk medicin er på vej: specialkonstruerede rekombinante antistoffer, som er langt mere effektive og alsidige end dem, kroppen selv danner.

Det svarer lidt til at fremavle en jagthund med supernæse og super muskler, og derefter lære den at skyde. Super. Denne jagthund er bare i mikroskopisk størrelse, og byttet er en bred vifte af virus, bakterier, parasitter eller kræftceller i vore kroppe.

Apport!

Solen påvirker klimaet mere i kølige perioder

Vi ved, at klimaet altid har været under forandring, og at skiftende årstider, varierende vind- og havstrømme og meget store nedbørsvariationer har haft ganske omfattende betydning for klodens skiftende klima.

Solens aktivitet er en vigtig faktor i det komplicerede samspil, der styrer vores klima. Nu viser ny forskning, at påvirkningen fra Solen ikke er konstant over tid, men har større betydning, når det er køligere på Jorden.

Læs med her

Virkeligheden er ikke, hvad den har været

Det er i kombinationen mellem interaktion og grafik, at vi i dag finder et forskningsfelt, der kaldes ’augmented reality’. Betegnelsen har ikke en egentlig dansk oversættelse, men betyder noget i nærhed af ”udvidet virkelighed”.

Mens processorer får stadigt større kraft, bliver menneskets verden nærmest genopfundet i takt med, hvad der er teknologisk muligt. I dag lægger vi selv forskellige lag ind over den med smartphones og andre teknologier. Et sted ude i fremtiden behøver vi ikke at have dimserne med selv.

Der er verden ’indrettet’ til os


Siden sidst

Gråsælen yngler i det danske Vadehav efter 500 års fravær

Det er første gang, at ynglende gråsæler er observeret i det danske Vadehav, siden arten forsvandt fra området i 1500-tallet. Med observationen, tyder meget på, at gråsælen for alvor er tilbage som ynglenende art i Danmark.

Lad elektronerne spinne!

Næste generation af elektronik kræver nye materialer. Nu er det ikke blot lykkedes at gøre op med forkerte antagelser om disse materialers egenskaber – forskerne har også bidraget til at flytte en ambitiøs teori over til konkret fysik, hvor todimensionelle materialer på sigt kan skabe platformen for fremtidens elektronik.

Glem det selviske gen

Ifølge teorien om ’det selviske gen’ eksisterer celler og organismer kun som indpakning til at beskytte og overføre gener. Ny forskning udfordrer denne iteori og foreslår i stedet, at hvis noget er ’selvisk’, må det være ribosomet. Det vender op og ned på det, vi troede vi vidste om livets udvikling.

Vi er ’nemme’ at finde

I en tid, hvor data kan indsamles og analyseres i stadig større og større omfang, bliver oplysninger om alt mellem himmel og jord synlige for de, der forstår at lede de rigtige steder. Forskere har netop vist, at det er relativt enkelt at re-identificere personer ud fra nogle få oplysninger om brug af kreditkort, når data er anonymiseret.Om RØMER:

RØMER er Aarhus Universitets populærvidenskabelige nyhedsbrev, der indeholder nyheder om forskning, undervisning og rådgivning inden for de natur- og tekniske videnskaber.

RØMER udgives af AU Kommunikation, Science and Technology og henvender sig til alle, der har interesse for, hvordan verden omkring os hænger sammen.

RØMER udsendes elektronisk otte gange om året.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Kontakt til redaktionen:

Redaktør Rasmus Rørbæk (DJ): rrorbek@au.dk

Redaktør Peter F. Gammelby (DJ): gammelby@science.au.dk

Ansvarshavende redaktør:

Kommunikationschef Elin Møller, AU Kommunikation, ST

Topbanner denne måned: Colourbox/Ulla Vibeke Hjuler

Henvendelse om denne sides indhold: 
Revideret 11.03.2015

Her finder du Science and Technology

KONTAKTINFORMATION

Science and Technology
Aarhus Universitet
Bygning 1431
Nordre Ringgade 1
8000 Aarhus C
E-mail: scitech@au.dk
Tlf. 8715 0000
Fax: 8715 2068

NUMRE

CVR-nr: 31119103
P-nr: 1009828059
EAN-numre: www.au.dk/eannumre

Aarhus Universitet
Nordre Ringgade 1
8000 Aarhus C

E-mail: au@au.dk
Tlf: 8715 0000
Fax: 8715 0201

CVR-nr: 31119103
EAN-numre: www.au.dk/eannumre

AU på sociale medier
Facebook
LinkedIn
Twitter
YouTube

© — Henvendelser til webredaktør

Cookies på au.dk